Ilmoitus

Ilmoitus Module
Piilota
No announcement yet.

Neuvokaa aloittelijaa

Page Title Module
Siirrä Poista Piilota
X
Conversation Detail Module
Piilota
 • Tarkenna
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

 • Neuvokaa aloittelijaa

  Terve vaan kaikille!
  Olen aloitteleva murkkukasvattaja ja muutamia neuvoja näin alkuun kaipailisin.
  Elikkä hommasin pienen Ligniperdus yhdyskunnan ja isomman Formica Fusca -yhdyskunnan ja kysymykseni koskee erityisesti tuota Fusca-yhdyskuntaa. Yhdyskunta toimitettiin pienessä pakasterasiassa, sillä ostelin tuollaisen semi-ison yhdyskunnan (50-150 muurahaista). Rasia on täynnä metsän kariketta ja oli kostea kun avasin rasian ja laitoin tuon ulkomaailmaan. Ulkomaailmaan on kytketty perinteinen siporex-pesä muoviletkulla (joka yllätyksekseni oli niin liukas että murkuilla on vaikeuksia päästä pientä ylämäkeä ylöspäin).

  Eli kannattaako minun antaa tuon pesän kuivaa ja koittaa saada muurahaiset muuttamaan siporex-pesään (tällä hetkellä niillä ei tunnu olevan mitään kiinnostusta pesää kohtaan)? Jos ei, niin miten suosittelisitte tuon karikelaatikon kostutuksen? Kansi takas päälle ja kulku/kostutusreiät kanteen? Paljonko tuon kokoinen yhdyskunta tarvitsee ruokaa? Nyt olen antanut yhden kärpäsen ja hunajaa pumpulitupossa. Hieman huolestuttaa kun yhdyskunta on hiljentynyt melkoisesti tässä vuorokauden aikana...

  Ligniperdus-yhdyskunta on pieni about 5 murkun kokoinen ja koeputki on kytketty siporex-pesään. Pesään rakentelin hieman eri kokoisia kammioita jotta kuningatar voisi halutessaan siirtyä sinne. Työläiset osaa kulkea pesän läpi ulkomaailmaan. En ole kertaakaan nähnyt työläisten syövän ulkomaailmassa mikä on pikkasen outoa (ruokana hunajaa pumpulissa ja kärpäsen paloja).

  Kiitos jo etukäteen!

 • #2
  Täydennetääs vielä pikkasen kirjoitusta että siinä olisi enemmän järkeä... Eli kannattaako tuolle Fusca-yhdyskunnalle tarjota proteiinipohjaista safkaa niin että ne ei enää sitä suostu ottamaan? Vai kannattaako noiden proteiinin saantia jotenkin rajoittaa/säädellä? Tarkoitus on noille alkaa tekemään Bhatkarin murkkusafkaa joka lienee hyvä noille?

  Ja vielä tuosta Fusca-yhdyskunnan muutosta... Ongelma on osittain se että noiden "tiedustelijat" ei ainakaan minun tietääkseni ole käyneet tuolla siporex-pesässä. Tuo letku pesään on jostain syystä hemmetin liukas sisältä ja korjasin tilannetta laittamalla paperin suikaleen letkun pohjalle tuon jyrkimmän nousun kohdalle. Mitenkä on teidän kokemuksien perusteella, alkaako noi muurahaiset etsimään aktiivisesti uutta pesää jos annan tuon pakastepurkkipesän alkaa kuivua?

  P.S. On muuten mielenkiintoisia noi Fuscat kun niitä ei välttämättä näy moneen tuntiin ollenkaan ja sitten niitä tulee ulos pesästä iso lauma..

  Comment


  • #3
   Hei ja tervetuloa foorumille ja harrastuksen pariin! Kiva saada aina uusia jäseniä, kun muurahaisten kasvatus on melko vähäistä Suomessa.

   Mustamuurahaisten tilanteessa tekisin niin, että kaataisin pakasterasian muurahaisineen ja karikkeineen areenan pohjalle. Työläiset alkavat välittömästi etsiä suojaa jälkikasvulleen, joka tässä tapauksessa on siporex-pesä. Muuttohalua kasvattaa se, että peität siporex-pesän ja kostutat sen mustamuurahaisille optimaaliseksi (40-60%). Muista pitää tarjolla juotavaa, ettei yhdyskunta kuole kuviuuteen.

   Punahevosmuurahaiset ovat vielä niin pieni kolonia, etteivät ne vaadi paljoa ruokaa ja näin ollen näytä samanlaista aktiivisuutta kuin isommat koloniat. Camponotus-suvun muurahaisten kasvattaminen on kärsivällisyyttä vaativaa mutta palkitsevaa hommaa.

   Ruokaa voit tarjota mustamuurahaisille 2-3 kertaa viikossa, pieniä määriä kerralla. Siivoa edellisten ruokien tähteet ennen uuden tarjoamista.
   Punahepat pärjää varmaan, kun tarjoaa sokerisia ruokia muutaman kerran viikossa, proteiineja harvemmin. Aikuiset muurahaiset eivät tarvitse hyönteisruokaa, mutta toukat vaativat valkuaisainepitoisen ruokavalion.

   Jos jäi jotain epäselväksi, niin kysy ihmeessä. Tsemppiä!

   Comment


   • #4
    Tervetuloa munkin puolesta. Suomessa on niin kuin Vege sanoi aika pieni joukko aktiivisena. Kannattaa katsastaa ulkomaisiakin sivustoja ja varsinkin FB on suuressa roolissa tässä. Harrastushan on selkeästi nousussa ja olen tehnyt kyselyjä, niin iso osa on aloittanut harrastuksen noin vuosina 2012-2015 ja määrät Hollannissa, Saksass, Englannissa, Italiassa kasvavat jatkuvasti. Tottakai vanhempiakin harrastajia löytyy paljon, ja murkkuja on pidetty 50-luvulta lähtien. Firmoja nousee kuin sieniä ja veikkaan, että tämä on kymmenen vuoden päästä ihan kunnon volyymillä etenevä tunnettu harrastus.

    Comment


    • #5
     Lisään vielä tuohon ruokintaan, että hyvä indikaattori on areenalla pyörivät työläiset. Mitä nälkäisempiä muurahaiset ovat, sitä enemmän niitä on areenalla etsimässä ruokaa. Täten hyvin ruokittu kolonia vaikuttaa passiiviselta, sillä niillä ei ole asiaa pesän ulkopuolelle.

     Comment


     • #6
      Kiitoksia neuvoista!
      Fuscat on saatu onnistuneesti muutettua siporex-pesään Vegetablen neuvon mukaisesti. Muutto tapahtui todella nopeasti, meni ehkä tunti. Murkut on hienosti jakautuneet tasaisesti siten että osa kosteassa päässä ja osa kuivemmassa, eli pesä toimii mainiosti.
      Noiden mustamuurahaisten käytös on mielenkiintoista, välttämättä niitä ei näy koko päivänä ollenkaan ja sitten niitä on yhtäkkiä 10-20 tuolla areenalla. Bhatkarin safka kiinnostaa kovasti mutta en varsinaisesti ole nähnyt noiden syövän tuota. Eipä toisaalta ole tarvekaan kun en ole nähnyt tuolla toukkia, enkä edes muniakaan (toivottavasti kuningatar aloittaa nyt munimisen kun olosuhteet on hyvät). Sokeri ja ihan vesi maittaa kovasti.

      Ligniperdukset pysyttelee pääasiassa koeputkessa, mutta noi tutkii aktiivisesti omaa siporex-pesää kulkiessaan sen läpi areenalle. Mielenkiintoinen episodi oli kun aloin ihmetteleen että missä on muurahaisia, koska ne ei ole koeputkessa... Jostain syystä areenalla oli munapussi ja työläiset oli kantanu sen kiven alle suojaan ja sitä suojasi 3 työläistä. Tuossa jouduttiin loppujen lopuksi siirtämään noi varovasti koeputken suulle ja työläiset kantoi munat siitä koeputken perälle. Kummallisesti noi työläiset eivät osanneet kuljettaa tuota munapussia kuningattaren luo.

      On hieno seurailla kun yksi Camponus-työläinen käy hakemassa parhaimmillaan 2-3 krt hunajavettä ja ruokkii vartiossa olevat työläiset ja kuningattaren. Iso koko antaa ihan uutta fiilistä harrastukseen koska noiden puuhasteluja on helppo seurata.

      Minulla oli viime kesästä saakka Lasius Niger yhdyskunta, mutta sen kanssa kävi mystisesti. Niiden koeputken pumpuli oli ihan homeessa ja todella "epäilyttävä". Rakenneltiin noille pieni pesä-areena-yhdistelmä kipsistä Ikean pieneen akryylirasiaan. Yhdyskunta saatiin muuttamaan vasta kun rikottiin niiden koeputki. Sitten menikin kaikki päin P:tä koska muurahaiset kuoli alle vuorokaudessa kaikki, osa pakeni kuningattaren luota kuolemaan pesän käyttämättömiin osiin. Kuningatar kuoli kanssa hyvin nopeasti. Käsittääkseni tällaista ei pitäisi tapahtua pelkän muuttostressin takia. Vieläkään ei ole selvillä mikä tuon teki.

      Comment


      • #7
       No, koeputkia ei silleen pitäis rikkoa et murkut muuttaa. Mauriaiset on hankalia saada uuteen pesään. Oma muutto kestänyt jo pari viikkoa ja näillä on tapana jättää pieni sitkeä "swat" team vanhaan pesään vaikka mitä tekisi. Osa muuttaa hyvinkin nopeasti, mutta lähes aina jää porukkaa vanhaan pesään. Mulla on noi 300 yksilön kolonia ja 200 muutti viikonlopussa, mutta loput sata aikoo ilmeisesti kuolla vanhaan pesään.

       Comment

       Työstää...
       X