Ilmoitus

Ilmoitus Module
Piilota
No announcement yet.

Vegetable's journal 2

Page Title Module
Siirrä Poista Piilota
X
Conversation Detail Module
Piilota
 • Tarkenna
 • Aika
 • Näytä
Clear All
new posts

 • Vegetable's journal 2

  Uusi vuosi ja uudet kujeet. Päätin jatkaa päiväkirjaani uudessa aiheessa, koska edellinen on melko sekava ja pitkä. Vanhaa päiväkirjaani voit silti seurata täältä: http://www.muurahaiset.net/forum/muu...able-s-journal

  Tähän ensimmäiselle sivulle tahtoisin hiukan lukijapalautetta, ideoita sekä ehdotuksia. Minkälaisen päiväkirjan sinä haluat? Faktoja pursuilevan tietotekstin, mielenkiintoisen tarinan vaiko tavallisen päiväkirjan? Millainen edellinen päiväkirjani oli, mitä siitä puuttui ja mitä siellä oli liikaa? Rohkeasti kirjoittamaan niin kehuja, kuin kritiikkiä. It's up to you!

  Omia uuden vuoden lupauksia koskien uutta päiväkirjaa:
  Paljon enemmän kuvia ja videoita päivityksiin, kunhan galleria alkaa toimimaan.
  Uusia lajeja, ehdottomasti!
  Koetan tehdä myös enemmän erilaisia pesiä.
  Vinkkejä, neuvoja ja tutkimuksia.

  Hyvää uutta vuotta 2014!
  Viimeksi muokannut Vegetable; 01.01.2014, 01:59.

 • #2
  Itse ainakin pidin edellisestä päiväkirjasta ja sen monimuotoisuudesta. Eli kaikki käy kunha jotai päivittelee. Kuvat ja videot on aina isoo plussaa!

  Comment


  • Vegetable
   Vegetable kommentoi
   Editing a comment
   Kiitos palautteesta, muutkin sanomaan mielipiteitä!

 • #3
  7.1.2014

  Ensimmäinen luku uuteen päiväkirjaan! Tässä on ollut vähän muita menoja, niin ei ole päässyt viikkoon kirjoittelemaan.

  Ikävä kertoa, että Lasius niger -kuningatar kuoli tuossa pari viikkoa sitten. Pidin muurahaisiani vaatekaapissa sillä aikaa, kun olin poissa. Tämän lajin kuningattarella oli pesä, jota piti kostuttaa joka toinen päivä. Kuningatar ei selvinnyt neljää päivää kuivissa olosuhteissa ja löytyi selällään jalat ristissä. Munia laskin olleen lähemmäs 30. Tässä lähes kuukauden vanha kuva:


  Messor barbarus kolonia voi hyvin ja on aloittanut siementen kuorinnan. Murkkupuuroa on tehty päivittäin ja muutama toukka on jo koteloitunut. Kuningatar on myös pyöräyttänyt leuallisen puhtaanvalkoisia munia. Työläisiä äkkiä laskettuna noin 60. Ovat tänä vuonna syöneet buffalomadon ja tonnikalaa, sekä tietenkin erilaisia siemeniä. Tarjottu on myös kanalakuoriaisia, proteiinihyytelöä ja hunajavettä.


  Manica rubida -kuningattaret ovat semi-claustraalisia, eli ne eivät tuki kammionsa tunnelia, vaan metsästävät ruokaa jälkikasvulleen. Kuningattaren omat varastot eivät riitä jälkikasvun ruokkimiseen, saatikka sitten munimiseen. Vaikka olen tarjonnut omalleni ruokaa riittävästi, juotavaa ja pesäpaikan, niin silti se ei näytä viihtyvän. Päätin muiden kasvattajien tavoin tarjota hiekkapesää, minne kuningatar voi itse kaivaa käytävänsä. Tällä hetkellä kuningatar on kannellisessa purkissa (halkaisija n. 3 cm), jossa hiekkaa ja vähän multaa. Kuningatar on kaivanut kammion pumpulin alle, mutta pitää jälkikasvuaan "pinnalla". Kostutus käy ruiskulla, injektioneulan avulla. Harmillisesti ruuan tarjoaminen on hankalaa, koska se häiritsee kuningatarta todella paljon.

  Formica lemani kuningattaret ovat kasvatelleet ahkerasti muniaan, joista jokunen saattaa olla jo pieni toukka. Tarjottu kanalakuoriainen ja hyytelöä. Kuningattarien välinen valtataistelu puhkesi tappeluun. Kuningattaret suihkuttivat luultavasti muurahaishappoa ja purivat toisiaan. Otin putkea tukkivan pumpulin pois, ettei mahdollinen happo tukehduttaisi molempia. Kuningattaret liikkuivat pikkuhiljaa kohti suu-aukkoa ja riitelivät lopulta pöydälläni. Tappelu loppui kun ne tippuivat pöydältä kädelleni, sain tungettua molemmat takaisin putkeen. Siitä lähtien ne ovat eläneet rauhallisesti keskenään jälkikasvua hoitaen. Tämä välikohtaus maksoi kuitenkin toisen kuningattaren etujalan.

  Luin eräältä brittiläiseltä sivustolta, että härmänmustamuurahaiset eivät perusta yhteiskuntia pleometroosissa, eli usealla kuningattarella. Laji on silti monikuningattarinen ja perustajakuningatar vastaanottaa omia hedelmöittyneitä tyttäriään ja niin edelleen. Johtuisiko tämmöinen käytös perinnöllisyydestä ja omien sukusolujen leviämisen varmistamisesta? Samalta sivulta selvisi myös, että työläiset metsästävät ruokaa yksin, ei joukoissa.

  Otin äsken toiset härmänmustamuurahaiseni jääkaapista. Kuningatar on siis yksi kolmesta, jotka perustivat alkuperäisen kolonian. Tämä kuningatar voitti ja syntyneet työläiset ajoivat nuo kaksi kuningatarta pois. Työläisiä on tasan 15 kappaletta, joista kolmasosa omia työläisiä ja loput buustattuja. Söivät hunajanmakuista proteiinihyytelöä, mutta koppikseen eivät koskeneet.
  Viimeksi muokannut Vegetable; 07.01.2014, 18:54.

  Comment


  • #4
   22.1.2014

   Olin viikon Las Palmasissa, joten en ole kyvennyt päivittelemään. Gran kanarian lajistosta törmäsin Camponotus feaeen, Camponotus sicheliin, Pheidole teneriffanaan ja kahteen tunnistamattomaan lajiin (erittäin pieninkokoisia).

   Messor barbarukset voivat hyvin ja jälkikasvua on reilusti kaikkia vaiheita. Nämä tuppaavat usein muuttamaan pois kipsipesästä areenalla olevaan vesiautomaattiin. Lisäksi lasin alla on rako josta pienimmät työläiset pääsevät karkuun. Olen harkinnut muutattamista takaisin koeputkeen, mutta olisiko se viisasta?

   Kaksikuningattarisessa Formica lemani putkessa on tapahtunut edistystä. Laskin äsken yhden kotelon, yhdeksän toukan ja viiden munan jälkikasvun!


   Viisitoista työläsisessä koloniassa kuningatar on muninut ison kasan munia, joista jokin saattaa olla jo toukkavaiheessa.

   Manica rubida kuningattarelle on vihdoinkin tullut ensimmäinen kotelo. Toivotaan, että siitä kuoriutuisi terve työläinen.

   Olen ruokkinut muurahaisiani näin talvisin hunajanmakuisella proteiinihyytelöllä ja kanalakuoriaisilla (Alphitobius diaperinus), noin kahdesti viikossa.

   Comment


   • #5
    Onnittelut manica rubidan eka kotelosta, toivottavasti sieltä kuoriutuu työläinen.

    Comment


    • #6
     31.1.2014

     Perjantain päivitystä, näin kuukauden viimeisenä päivänä. Ikävä kertoa, mutta hyvinvoiva aitohevosmuurahaiskoloniani kuoli homeeseen, jota oli kertynyt pesään jääkaapissa. Ilmeisesti jokin hillopurkki tms. vuoti ja sitä valui pesän päälle ---> hometta. Kuolema saattoi johtua myös liian harvinaisesta kostutuksesta. Olisin joka tapauksessa päästänyt nämä luontoon kesällä, koska kolonian kasvaessa ei olisi jääkaapissa tila enään riittänyt. Muilla lajeilla menee erinomaisesti!

     Messor barbarukset kasvattavat jälkikasvuaan hitaasti, mutta varmasti. Hunajavettä tai hyönteisiä ei paljoa syödä, vain siemenet näyttäisivät kelpaavan. Ovat toistaiseksi viihtyneet kipsipesässä ja työläisenmentävän aukonkin tukin kuumaliimalla.

     Manica rubida -kuningatar on muninut päänsä kokoisen kasan munia, myös kotelon perä alkaa tummentua ja silmät ilmestyä. Hunajavesi maistui.

     Formica lemanit, sekä kuningattaret ja pieni kolonia, ovat saaneet uusia kehitysvaiheita jälkikasvussa todella nopeasti. Toukkavaihe kestää joskus vain viikon! Viisitoista työläisisellä porukalla on viisi koteloa, yli kymmenen toukkaa ja iso kasa munia, kun hetki sitten niillä oli vain munia ja pieniä toukkia.


     Kaksikuningattarisella porukalla on oligogynia tullut taas esille - kuningattaret ovat toisissa päissä koeputkea mahdollisimman kaukana toisistaan. Siltikkään tappeluita ei ole syntynyt. Jälkikasvua on seitsemän koteloa, noin kolme toukkaa ja pieni kasa munia.

     Comment


     • #7
      Missä on vege, missä vege luuhaa kun ei oo ees päivistä päivitelly?

      Comment


      • #8
       Täällähän minä. Luen tätä foorumia ihan päivittäin, mutta kännykällä ei ole jaksanut kirjoittaa enkä koneella ole kerennyt käydä. >.< Sen verran voin kertoa, että Manica rubida kuningattarella on parin päivän ikäinen työläinen!       Myös Formica lemaneilla on kuoriutunut useampi työläinen ja kuningatar häädettiin, eli nyt vain kaksi pientä koloniaa yhdellä kuningattarella. Päivittelen lisää kunhan vääntäydyn koneelle.

       Comment


       • #9
        Oletkos harkinnut uutta lajia? Minä haluaisin että ottaisit jonkun eksoottisen lajin.

        Comment


        • #10
         Joo olen harkinnut, mutta tarpeeksi mielenkiintoista ja halpaa lajia en ole nähnyt olevan myynnissä vähään aikaan. Jokin Camponotus-laji voisi olla ihan jees.

         Comment


         • #11
          Tilanne yhteiskunnissa on nyt tämä:

          Messor barbarus:
          kuningatar + n. 60 työläistä + n. 10 koteloa + muutama toukka + munia

          Formica lemani:
          kuningatar + 17 työläistä + muutama kotelo + paljon toukkia + munia

          kuningatar + 8 työläistä + toukkia + munia

          Manica rubida:
          Kuningatar

          Jälkikasvua on tullut siis reilusti kaikille paitsi Manica rubidalle, jonka ainoa työläinen kuoli tuntemattomasta syystä. Nyt tilanne siis sama kuin sain tämän. Messorit ja toiset Formicat ovat vaihtaneet uuteen pesään, nimittäin puhtaaseen koeputkeen. Hyönteisiä olen tarjonnut noin pari kertaa viikossa ja sokerilitkuja joka toinen päivä.

          Comment


          • #12
           13.3.2013

           Muutatin yksinäisen Manica rubida kuningattaren takaisin purkkiin, missä se muni ja onnistui kasvattamaan työläisen. Ilmeisesti hiekassa on jotain taianomaista joka saa kuningattaren onnistumaan. Ehkä kosteus pysyy hiekassa paremmin. Kuningattarelle ei ole maistunut protskut, vain "brown sugar jelly".


           Messoreille tarjosin kananmunan keltuaista, lohta ja buffalomatoa pilkottuna, vain jälkimmäinen kelpasi. Kotelot kypsyvät pikku hiljaa ja uusia munia on munittu.           Härmänmustamuurahaisille on kelvannut lähes kaikki, mitä on tarjottu. Molemmat koloniat terveitä ja aktiivisia.
           Viimeksi muokannut Vegetable; 13.03.2014, 19:32.

           Comment


           • #13
            Kiva hommeli että murkuillas pyyhkii hyvin noin yleisesti otettuna.

            Comment


            • #14
             Mitä hiekkaa tossa Manican pesässä on? Ja mitäs antstoresta tilaisit?

             Comment


             • #15
              Kuvassa olevassa pesässä on hiekkalaatikon antimia ja tässä nykyisessä on mm. pientä soraa, hiekkaa, hietaa ja savea, eli ihan maasta kerättyä hiekkaa. Antstoresta ajattelin tilata pesän- ja terraarionrakennuskamaaja ehkä uutta lajia.

              Comment

              Työstää...
              X